#protitlaku

Kampaň proti společenskému tlaku, který ztěžuje snahu mít alkohol pod kontrolou.

„Jeden ti nic neudělá…“

Česká společnost má vůči pití vysokou toleranci. Dokonce tak vysokou, že když se někdo snaží pití omezit nebo s ním přestat, jeho okolí mu nerozumí. Podivuje se jeho úsilí, zrazuje ho od něj a vyvíjí tlak na to, aby se připojil zpět k ostatním. K takovým situacím dochází během večírků, oslav i rodinných setkání.

 

Naším cílem je postupně vytvářet ve společnosti takovou atmosféru, která bude vůči rozhodnutí nepít tolerantnější.
IG 19 Alk
ikony protitlaku

POZNÁVÁTE TYHLE HLÁŠKY?

„Jeden ti nic neudělá…“

Častá „přemlouvací“ věta, která zní jako platný argument. „Jeden panák mi vážně nic neudělá.“, řeknete si. Druhý den se ale na sebe zlobíte, že jste neodolali, a příští snaha o to mít alkohol pod kontrolou, je o to těžší.

„Ty jsi těhotná?“

Osobní otázka, kterou by vám běžně nikdo nepoložil. Jakmile však jde o pití, je to jedna z nejčastějších. Proč by na to měla být žena nucena odpovídat? Rozhodnutí nepít je její věc a nemusí být nutně spojená s těhotenstvím. A někdy naopak těhotná je, ale nechce to ještě nikomu říkat. V každém případě je pod tlakem vysvětlovat, proč si s ostatními nedá drink.

„Nebuď suchar!“

Tato věta vnucuje pocit, že kazíte ostatním zábavu, že děláte drahoty, že s vámi není žádná legrace. Tak se nikdo cítit v kolektivu nechce, proto se leckdy nakonec k pití připojí, i když se snažil odolávat.

„Já tě nepoznávám.“

Když jste mezi svými přáteli známi tím, že obrážíte bary a hodně vydržíte, stane se, že jakmile chcete zvolnit, změnit životní styl, nebo jen prostě jeden večer nepopíjet, setkáváte se s tím, že vám druzí vnucují, že to „už nejste vy“. Jako by pro ně vaše hodnota jako člověka spočívala v tom, že jste se s nimi napili. Odolat tomuto typu tlaku je těžké, zvlášť, pokud jste typ osobnosti, která se snaží ostatní nezklamat.

„Buď chlap.“

V naší společnosti je alkohol spojován s představou mužství; „chlapáctvím“, silou, maskulinitou. Když si nechcete dát s ostatními panáka, říkají vám, ať jste chlap. Že přeci nejste žádná „baba“. Toto spojení je však nesmyslné  to, co nazýváme mužskými kvalitami, nemá s pitím nic společného.

Hlášek, které vytváří tlak na to připojit s s pitím k ostatním, je mnohem víc.
Stejně tak lidí, kterým je tento tlak nepříjemný.
Pokud patříte mezi ně, jste ten, pro koho děláme tuto kampaň. Jaké hlášky vytváří tlak na vás?
Sdílejte své zkušenosti s ostatními, společně můžeme něco změnit.