Pití alkoholu v karanténě má svá rizika

Dub 3, 2020

Situaci ohledně pití alkoholu za současných podmínek nouzového stavu a izolace komentovali pro zpravodajská média vedoucí Centra veřejného zdraví se zaměřením na alkohol Miroslav Barták a přednosta Michal Miovský z Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.

„Současná opatření mohou u někoho vést k větší chuti na alkohol a kvůli menší či absentující společenské kontrole, například v rámci home office, a pro mnoho z nás zcela mimořádné situaci v domácnosti k vyššímu užívání alkoholu““(Miroslav Barták).

„Skupina lidí, která se za normálních podmínek drží, se v této stresové situaci může rozpít. Je velmi pravděpodobné, že jedním z dědictví celé koronavirové krize bude zvýšený počet lidí, kteří mají s pitím problém“ (Michal Miovský).

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/krizova-opatreni-on-nomi-japonsko-popijeni-s-prateli-online-konzumace-alkoholu-adiktologove.A200331_175748_ekonomika_maz?

„Z více zdrojů je zřejmé, že současná situace vedla k vyšší spotřebě alkoholu. Ono je to bohužel i klinicky snadno zdůvodnitelné. Jak z hlediska řešení úzkostí a strachu, tak z hlediska obvyklé strategie užívání alkoholu za účelem pozitivní změny nálady. Jsme svědky toho, že lidé prostě k alkoholu nyní tíhnou více než v běžné situaci““(Michal Miovský).

„Tedy v podstatě tímto způsobem si člověk zbytečně ubližuje tím, že oslabuje tělo a zvyšuje riziko nákazy a zhoršuje svoji výbavu pro případné zvládnutí situace, pokud by nakažen byl. To je zbytečně nebezpečné“ (Michal Miovský).

Zdroj: https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/cesi-v-dobe-karanteny-piji-vice-alkoholu-pozor-na-miru-varuji-odbornici-40318898?fbclid=IwAR26xbRoxKiPM1xabdguCjegYtZOAE0Rp6Ha_ieTjF_JDeYMXsKYDtdclJc

podobné příspěvky

Kampaň | Alkohol a těhotné

Kampaň | Alkohol a těhotné

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze společně s podporou Ministerstva zdravotnictví ČR připravila kampaň na téma užívání alkoholu u těhotných a kojících žen. Cílem této kampaně je upozornit na rizika spojená s užíváním alkoholu v těhotenství milou a hlavně...

pokračovat ve čtení